molen
 
Ambachtelijk Molenmeel voor Thuisbakkers
 
contact

informatie

bestelling
 
   handig om te weten

   - verhoudingen

   - volgorde in bakblik

   - gebruik digitale weegschaal


   HOME



  Verhoudingen voor onze producten bij gebruik droge gist

De verhoudingen bij gebruik van broodbakmachines luistert nauw. De verhoudingen meel, water, gist verschillen per meelsoort maar de grootste gemene deler kent de verhouding 100% meel - 60% vocht - 1,5 gr droge gist of
100% meel - 65% vocht - 1,5 gr droge gist.
Om u wat omreken werk uit handen te nemen, onderstaand de verhoudingen.

Meel - vocht - droge gist bij 100% - 60% - 1,5
100 gr meel - 60 ml vocht - 1,5 gr gist
200 gr meel - 120 ml vocht - 3 gr gist
300 gr meel - 180 ml vocht - 4,5 gr gist
400 gr meel - 240 ml vocht - 6 gr gist
500 gr meel - 300 ml vocht - 7,5 gr gist
600 gr meel - 360 ml vocht - 9 gr gist
700 gr meel - 420 ml vocht - 10,5 gr gist


Meel - vocht - droge gist bij 100% - 65% - 1,5
100 gr meel - 65 ml vocht - 1,5 gr gist
200 gr meel - 130 ml vocht - 3 gr gist
300 gr meel - 195 ml vocht - 4,5 gr gist
400 gr meel - 260 ml vocht - 6 gr gist
500 gr meel - 325 ml vocht - 7,5 gr gist
600 gr meel - 390 ml vocht - 9 gr gist
700 gr meel - 455 ml vocht - 10,5 gr gist


 

Flevolandsbrood
 
      Volgorde samenvoegen ingrediŽnten in bakblik

Onder in het bakblik de afgewogen hoeveelheid droge gist
daarna de broodbakmix
daarna het vocht (melk en/of water en eventueel een scheutje olijfolie).

Bij de meeste bakmixen is zout toegevoegd. Moet u nu zelf zout toevoegen, zorg dan dat het gist en het zout niet met elkaar in aanraking komen, dus bovenop het meel.


Gebruik digitale weegschaal

Uiteraard kunt u op heel veel manieren uw ingrediŽnten afwegen. Mijn ervaring met de digitale weegschaal is uitstekend. Ik weeg de ingrediŽnten af in het bakblik, geen extra afwas.
Hoe gaat u te werk. Plaats het bakblik op de weegschaal en zet 'm aan. Als hij 0 aangeeft weeg dan het gist af. Zet voor elke toevoeging van een nieuw ingrediŽnt de schaal weer op 0, zo kunt u het heel exact afwegen. De juiste verhoudingen komt het eindproduct zeker ten goede.

 
Zonnegoudbrood